ponedeljek, 23. april 2007

Grintovec

Čeprav najvišji vrh Kamniško-Savinskih Alp, je Grintovec ali Grintavec najmanj zahteven dvatisočak v tej verigi. Zato ni čudno, da so se nanj povzpeli (Scopoli 1759) še preden so osvojili Triglav ali pa Mont Blanc. Vrh je dobro obiskan v vseh letnih časih. Najlažji pristop je z juga (Kamniška Bistrica-konec-Kokrsko sedlo-vrh). Še vedno pa je pristop nanj izredno naporen, saj je potrebno premagati skoraj 2000m višine (možno spanje v Cojzovi hiši na Kokrškem sedlu).
Konec avgusta organizirajo tudi tek, ki ga prireja KGT Papež že od leta 1996. Start je pri domu v Kamniški Bistrici, cilj pa 9,6km dalje in 1957m višje na samem vrhu. Prva zmagovalca sta bila Marjan Zupančič (1:29:45) in Marija Trobec (1:51:24). Rekord proge ima vsestranski Jonathan Wyatt iz Nove Zelandije s časom 1:15:43 (moj čas 2:02:30).
Pozimi pa Grintovec dobi čisto drugo podobo. Čeprav je njegova veličastna Streha z moje strani opazovana vsak dan, pa je zgoraj lahko ravno obratno. Streha je terjala že nekaj žrtev, tako med turnimi smučarji kot pohodniki.Verjetno se je marsikatera nesreča zgodila zaradi podcenjevanja, saj strmina ni pretirana, vendar se konča z ogromnim prepadom. Zato je pred naskokom na vrh vedno potrebno preučiti razmere. V primeru idealnih razmer pa se nam ves trud večkratno povrne.

kočna in grintovec

streha

cojzova koča čez jame

streha


Ni komentarjev:

Objavite komentar