torek, 27. januar 2009

Nino Cokan pogovor

Nino Cokan. Nekaj čez 30 – letnik. Iz Celja. Triatlonec. 17 kratni Ironman. Letos se je kot edini Slovenec doslej uvrstil na Svetovno prvenstvo tako v Ironmanu kot v Xterri.


LUKAZOJA: Kaj je sploh Xterra in zakaj še to poleg ''običajnega triatlona?

NINO COKAN: Xterra je off road triatlon: plavanje 1100-1500m (odvisno od tekme), off road-gorsko kolesarjenje 30-35km (odvisno od tekme), off road tek 10-12km, zakaj pa ne bi še kaj novega probal in odkril, ne?

Xterra




LUKAZOJA: Menda obstaja tudi kombinacija Hawaii double? Uvrstitev?

NINO COKAN: IRONMAN HAWAII+XTERRA HAWAII=HAWAII DOUBLE, 10 mesto na svetu absolutno, le 22 jih je skupno naredilo normo za obe svetovni prvenstvi.


Start tekme na Havajih



LUKAZOJA: Ker sta bili obe tekmi na Havajih si moral kar nekaj časa preživeti tam. Domotožje, kako ti je zneslo s financami in ali si se lahko tako hitro regeneriral?

NINO COKAN: 1 mesec na Hawajih, od tega sta bila moja dva 17 dni z mano, s financami je križ, regeneracija pa ni bila problem.



Kolo - Havaji




LUKAZOJA: Zdi se mi, da ti več pomeni tekma v Ironmanu. Če bi bili tekmi v obratnem vrstnem redu, torej prvo Xterra, nato pa Ironman, bi vseeno šel na obe?

NINO COKAN: Definitivno bi šel na obe, če bi le imel dovolj denarja. Vse je odvisno od denarja, tako žal pač je. Mi pa Ironman pač pomeni več, ker sem si to dolgo želel, vem, da sem bil sposoben, bilo je le še vprašanje časa…


Havaji - v cilju



LUKAZOJA: Isto leto si se udeležil tudi tekme Absa Cape Epic. V paru z Luko Kodro sta dosegla najboljšo slovensko uvrstitev do sedaj. Kaj več o sami tekmi, kaj je sploh Absa Cape Epic, občutkih?

NINO COKAN: Najbolj nora MTB dirka na svetu, definitivno!!! 966km 18500m višinske razlike, v 9 dneh iz vzhoda na Zahod Južno afriške republike, vsak dan od 5-8 ur na kolesu.


Absa Cape Epic



LUKAZOJA: Zakaj toliko različnih športov? Dobro, marsikdo bi pomislil, da kolo je pač kolo, vendar treningi so sigurno različni za tekmo v triatlonu, Xterri? Ali pa se motim?

NINO COKAN: ZAKAJ, da je bolj pestro, monotonije ne maram preveč, zato mora skozi nekaj dogajati, je pa problem ker ni več kandidatov za treninge, potovanja in tekmovanja…Trenira se čez leto v celoti za Ironman, vse ostalo je le za trening, kolesarske dirke, Cape epic, Xterra…to je le dobro dopolnilo.

Absa Cape Epic - hotel



LUKAZOJA: So ti nastopi v Xterra ( poleg nastopa na svetovnem prvenstvu je Nino nastopil še na tekmah Xterra na Češkem in v Italiji) škodovali ali koristili pri rezultatu v Ironmanu?

NINO COKAN: Meni je vse le koristilo.



LUKAZOJA: Te bodo v naslednjih letih še videli na Xterra, Absa Cape Epicu?

NINO COKAN: Definitivno XTERRA HAWAII 2009, IRONMAN HAWAII 2009 in Cape epic 2010.

Bazni tabor




LUKAZOJA: Sedaj pa se popolnoma vračam k triatlonu. Zakaj triatlon, kako si sploh prišel do tega športa? Koliko časa si potreboval do prvega nastopa na Ironman tekmi?

NINO COKAN: Triatlon predvsem zaradi radovednosti, kasneje pa premagovanja samega sebe, dokazovanja in izboljševanja rezultatov. Ko sem začel tekmovati na triatlonih, IRONMAN ni bil tako razvit kot danes, ko že vsak vse ve. Takrat se je vse nekaj skrivalo, nihče ni želel povedati nič, še manj pa smo imeli pojma o tekmah po svetu npr: Ironmanih. Na prvem Ironman triatlonu sem nastopil po 8 letih tekmovanja na sprintih in olimpikih. Bil sem pa že takrat zelo dobro pripravljen, a še nisem dovolj dobro poznal sebe kar je ključnega pomena, če nisi delan po vseh »normalnih standardih« kot jaz. Vem pa, da sem takrat treniral že tudi preko 35 ur tedensko, brez da bi bil kaj posebej utrujen in poškodovan, ampak prehrana na tekmi je pa še vedno 50 % rezultata.


Ironman Arizona




LUKAZOJA: Na tvoji spletni strani http://www.ninocokan.com/ sem opazil, da si nastopil na 19 ih Ironman tekmah. Dveh žal nisi končal. Zakaj? Ali bi bilo z zdajšnjimi izkušnjami kaj drugače?

NINO COKAN: Nastopil na 19. Končal pa sem jih 18 s tem, da sem bil na dveh od teh še diskvalificiran. Na svojem prvem v Avstraliji (nihče ne ve zakaj, kljub temu, da imam medaljo, finisher certifikat, sliko v cilju…drug dan po tekmi me enostavno ni bilo na rezultatih, sodniki so pa že šli naprej na naslednjo tekmo… ampak tekmujem zase, zato vem kako je bilo. Enako je bilo v Braziliji 2003, ko sem s časom 9.23 po celotnem pretečenem maratonu v času 3.23h s Fernando Keller z ramo ob rami, doživel neprijeten tuš, kjer nas je preko 50 komadov bilo diskvalificiranih že kao na plavanju, ko zaradi visokih valov nismo plavali okrog ene boje, a z nami so bili spremljevalci na kajakih in kanujih…tekmovali smo do cilja, a šele tam bili pričakani z novico. Na Kanarskih 2007 pa sem na polovici maratona odstopil, saj mi ni bil cilj tekmo končati, ampak doseči normo za Hawaje, Vem, da sem bil prej tako tudi pripravljen, ampak, ko sem videl kakšen čas teka imam in stanje v kakšnem je telo na tem delu tekme, sem se nehal slepiti in zaključil, imel sem namreč probleme s križem in nogo, kar se mi je vleklo že nekaj mesecev in potem po rednih obiskih fizioterapevta to končno saniral.



Ironman Kanada




LUKAZOJA: Treningi. Če ni skrivnost (mene in prijatelje to najbolj zanima), koliko km letno v plavanju, teku in na kolesu?

NINO COKAN: Števcev nimam, kilometrov ne štejem, seštevam le ure teh pa je včasih na mesec tudi preko 120, včasih pa na teden tudi le 10.

Ironman Južna Afrika




LUKAZOJA: En dan v polnem treningu? Vrstni red aktivnosti, hrana, počitek?

NINO COKAN: Plavanje 6.00 , zajtrk, urejanje ostalih stvari, počitek, kolo 2h, kosilo, popoldan s tamalim do 19.30, tek 1h ali fitnes. Dvomim pa da bo še vedno toliko časa kot je bilo do sedaj, ker vem da za dober rezultat rabiš le čas in denar in da se da priti na Hawajih do 9.00 ALI POD, ampak to pomeni par let nič drugega, to pa je v teh časih zame NEMOGOČE, če bi pa že, pa ne vem kaj bi to pomenilo…VERJETNO NIČ.

Triatlonci (še eden se skriva nekje)




LUKAZOJA: Videl sem, da se poleg samih triatlon tekem udeležiš tudi ogromno drugih tekem v teku, kolesarskih prireditev, plavalnih? Se ne bojiš poškodb, greš tam na polno?

NINO COKAN: Poškodbe so sestavni del, a v večini pri meni le mehko tkivo, ki se hitro celi..ok ne vedno a, do sedaj še gre. Ostale tekme odvisno od termina in glavnih tekem, tako za trening kolikor gre pač gre…včasih hitreje včasih počasneje.

Menjalni prostor



LUKAZOJA: Trener? Imaš kakšen plan treningov ali delaš po občutku?

NINO COKAN: Trenerjev zamenjal že kar precej, a v Sloveniji pravega še nisem našel. Ironman je specifika in ne moreš gledati iz sebe in tako svetovati drugim in govoriti, da je tako in nič drugače. Do cilja vodi več različnih poti, vsi smo drugačni, vsako telo reagira drugače in vsak ima še nešteto drugih stvari, ki jih je treba vkomponirati v življenje, cilje in rezultate…


Ironman Nemčija



LUKAZOJA: Sama Ironman tekma. Zadnji teden. Hrana, treningi?

NINO COKAN: Tempiranje po planu iz ene knjige in starih izkušenj, včasih pa po občutku, vse odvisno od občutka in stanja v katerem je telo. Brezveze se držati kot pijanec plota, če telo govori drugače…


Ironman Lanzarote



LUKAZOJA: Dan pred tekmo. Hrana, trema, kaj počneš?

NINO COKAN: Počitek, pujsanje s hrano, preživljanje časa s tamalim in mojo boljšo polovico, relaksacija…

Xterra Češka




LUKAZOJA: Tekma. Koliko in kaj poješ, popiješ?

NINO COKAN: Geli, sendviči s sirom in ananasom, accelerade, koliko in kdaj po občutku, ki ga prej natreniram zelo natančno.

Ironman Anglija



LUKAZOJA: Pivo, pizza?

NINO COKAN: Roler in pizza.

Xterra Italija




LUKAZOJA: Cilj vsakega triatlonca, vsaj tako mislim, je uvrstitev na Svetovno prvenstvo. Ti si tam bil, prav tako v polironmanu (na Floridi), kot v Xterra. Kaj ti je sedaj motiv?

NINO COKAN: Vse to pa še Ultraman in Cape epic v enem letu.


Če ne končam Ironmana...



LUKAZOJA: Večkrat v svojih poročilih omenjaš sina. Te podpira, je vesel, da je oče športnik, gre po tvojih stopinjah?

NINO COKAN: Če je vesel bo treba vprašat njega, ga zanima, forsiram ga ne, se bo že sam odločil, pokažem mu pa vse, da bo vedel in imel možnost sam malce tudi razmisliti kaj in kdaj in kako. Rad ima pa, hvala bogu, rokomet in nogomet, tek mu ne diši, plavanje tak tak, kolesari pa ko zmešan, bi ga »mogu že skor na špago dat«…

Ironman 70.3 Florida




LUKAZOJA: Triatlon v Sloveniji? Si zadovoljen z razvojem, promocijo, tekmami? Stara, nova garnitura v Triatlonski zvezi?

NINO COKAN: Triatlon v Sloveniji je v porastu, razvoj bi lahko bil še boljši, promocije premalo, tekem premalo, preveč pa »zavidljivih in nesposobnih ljudi«, ki se naslajajo ob boljših marketinških, organizacijskih in ostalih sposobnostih in aktivnostih drugih…

Snemanje filma?



LUKAZOJA: Ostali slovenski triatlonci. Se družite, mogoče kdo tudi prijatelj, skupaj trenirate?

NINO COKAN: Prijateljev kar precej, družimo se, a ne na treningih, je le specifika in vsak se drži svojih planov, verjamem pa da bo tega več, ko bodo, bomo ljudje spoznali, da smo skupaj boljši…ampak do takrat bo preteklo še kar nekaj vode in zamenjalo se bo še kar nekaj generacij.

Počitek pred tekmo



LUKAZOJA: Kino, knjiga, razstave, drug šport, ali pa ti poleg triatlona ne preostane nič časa?

NINO COKAN: Kino, knjige, tenis, košarka, hribi, prireditve, organizacija dogodkov…vsega po malem, časa je dovolj, vedno, le organizirati se je potrebno.


LUKAZOJA: Dopust. Sploh greš? Postaviš šport tam na drugi tir?

NINO COKAN: Dopust imamo celo leto, pozimi vsak vikend na morju v Savudriji, poleti pa po tekmah doma in v tujini, upam, da tako ostane čim dlje, da bom imel moja dva »božja voleka« možnost peljat po celi Evropi in celem svetu, tako ali drugače.

Ljubezen



Zdaj pa zaključujem, da boš imel še kaj časa za trening. Lepo se ti zahvaljujem za tvoj trud in prijaznost.


Še nekaj podatkov o njem z njegove strani:

  • Število tekem v karieri: preko 150
  • Najljubša hrana: špageti na 100 in 1 način
  • Najdaljši plavalni trening: 7.5 km
  • Najnižji utrip v mirovanju: 39 udarcev na minuto
  • Najvišji do sedaj zabeleženi utrip: 206 udarcev na minuto
  • Najdaljši kolesarski trening: 270 km v 8 urah
Oprema:

Plavanje:

  • Neoprenska obleka Orca Predator za Ironman tekmovanja
  • Speedo fast skin za krajše triatlone in plavalna tekmovanja
  • Speedo kopalke za trening
Cestno kolesarjenje:
  • Kolo Karbona Trial lite
  • Oprema: 10 redna Duraace
  • Krmilo: Xena
  • Sedežna opora: Karbona Aero shape
  • Sedež: Selle flite gel SLR
  • Obroči trening: karbona
  • Obroči tekmovanja: Karbona Time speed
  • Gume trening: Michelin Dynamic
  • Gume tekmovanja: Continental competition
  • Čelada: Louis Garneau – Rocket

Gorsko kolesarjenje:

  • Gorsko kolo Haro Sonix Werx (Full suspension)
  • Oprema: komplet shimano XTR
  • Zadnji amortizer Fox float RP23
  • Sprednji amortizer Fox 32 F100 Pro tune Terralogic dumping
  • Pedala XTR
  • Sedežna opora Ritchey WCS
  • Krmilo Ritchey WCS
  • Zavore shimano XTR hidraulic disc
  • Gume Maxiss Crosmark ust tubeless

Tek:

  • Trening in tekmovanja: Asics Duomax

Ostalo:

  • Očala Oakley Radar
  • Števec: Garmin 305 edge

2 komentarja:

  1. Mojster.
    Svaka čast.
    Dobr si tole naredu.
    Roler v dobrem...
    Čimprejšnje okrevanje želim

    OdgovoriIzbriši
  2. zanimovo,presenetlivo,ušeč mi je,vem neki več:))

    OdgovoriIzbriši