torek, 15. januar 2008

Ironman Celovec

Za letošnje leto ( 13.07.2008) sem prijavljen na Ironman triatlon v Celovec. Kaj je triatlon bom napisal v naslednjih tednih. Na tem blogu bom opisal svoje treninge, počutje, prehrano pred to tekmo, če se bo kdo kdaj odločil za ta šport. Sem pa v tem športu bolj kot ne laik, tako da bodo to bolj moja razmišljanja ne pa kakšne obsežne raziskave. Naj za začetek samo povem, da je triatlon sestavljen iz plavanja, kolesarjenja in teka, poznamo pa naslednje triatlone:

SPRINT TRIATLON (750 m plavanja,20 km kolesa, 5 km teka)
OLIMPIJSKI (1500 m plavanja, 40 km kolesa, 10 km teka)
SREDNJI (2000 m plavanja, 80 km, 20 km)
DOLGI (4000 m plavanja, 120 km kolesa , 30 km teka)
IRONMAN (3800 m plavanja, 180 km kolesa, 42,2 km teka)
ULTRAMAN (10000 m plavanja, 420 km kolesa,84 km teka)

Sam sem se do sedaj udeležil dveh PolIronmanov in enega Ironmana.

Poročilo s prvega mojega triatlona:(v prvotni obliki)

PolIronman Graz 27.5.2006

Za Polironmana v Grazu sva se z Ivotam odločila predvsem zaradi vaših objav z lanskoletne tekme. Nekajkrat sva po mailu kontaktirala Pio(hvala), se prijavila in začela s treningi. Bila sva popolna triatlonska novinca z enim pretečenim polmaratonom in enim maratonom. Vendar nama je bilo Piino poročilo v tako spodbudo, da sva se odločila probati. Največ problemov sva imela s plavanjem (bila sva kot dva kamna). Prebrala sva nekaj knjig in vsak ponedeljek plavala v kranjskem bazenu. Ker sva bila brez trenerja sva dobila neko svojo tehniko, ki sva jo menjala po vsakem pogovoru s kakšnim plavalcem. Vendar pa je kar šlo(skupaj sva od 1.januarja preplavala 32 km).Gledala sva tudi plavalne treninge in tudi tam pobrala nekaj stvari.

Tekla sva 2 x na teden okoli 10 km, nekajkrat pa sva šla tudi po 20 km (od 1. januarja sva pretekla 417 km). Prvi kolesarski trening sva imela zaradi vremenskih razmer šele marca, delala pa sva predvsem ture okoli 60 km z dosti klanci (od 1.januarja 712 km). Torej, dosti treninga (za najine navade), dosti literature in maj je bil tu.S pomočjo GTA sva zadnji teden izvedla prehransko revolucijo v najinem telesu (tri dni brez ogljikovih hidratov, praznjenje zalog, nato filanje), s pomočjo Romana izvedla ostale priprave in se že v četrtek nastanila na samem prizorišču tekme. Spala sva v hiški v Schuldorfu, ki je od starta oddaljen okoli 500m. Ker je bila to najina prva triatlonska tekma, sva bila precej živčna. Jaz še posebej, saj me je stalno razjedal dvom ali bom zmogel ali ne. Bolj sem si govoril, da to sploh ni tako pomembno, važno da se borim , bolj sem bil v skrbeh. Vendar pa me je naslednji dan živčnost minila, ko so v kamp začeli kapljati ostali Slovenci (bilo nas je okoli 10). Čeprav se oni mogoče tega ne zavedajo, pa mi je pogovor z njimi dal nekakšno moč ali pa mogoče sprostitev. Dali so nama ogromno drobnih nasvetov, tako da je dan kar prehitro minil. Midva sva šla z avtom na ogled kolesarske proge, večina ostalih pa kar s kolesom. Potem pa pitje, pa banane, pa cune v vrečo(pa zakaj nimata košare) , pa računanje koliko gelov, pa kdaj jesti, pa še ogromno malenkosti na katere prej tudi pomislil nisem. Nato pa glede na okoliščine odlično spanje,...

NAJINA HIŠKA


7.00 stranišče,7.15 stranišče,7.35 stranišče. Okoli 8 se počasi začnemo zbirati pred hišicami. Debata, smeh,...8.15 stranišče. Tudi nekaj kolegov je nekajkrat opaženih na tem priljubljenem mestu. Ob 9 dokončno zvem, da pride žena Petra s kolegico Alenko.Res sem jih vesel.Ob 9.30 namestimo opremo v za to namenjen prostor. Tam je že Ivotova PUNCA Barbara. Založim jo z geli, vodo, Isostarjem. Pozdravim se še s Petro in odidem na start,še prej pa,...saj veste kam.

PETRA


BARBARA

Plavanje sem imel za najslabšo disciplino. Vendar pa mi je šlo odlično. Brez brc sem jo odnesel, že takoj na začetku pa sem se prilepil številki 355 in z njim ostal do konca(43.26, povp.utrip 142)

PRED ŠTARTOM

Nato naporno slačenje neoprena in skok na kolo. Po besedah ostalih, so letos dodali še en klanec, tako da jih je bilo po pet v vsakem krogu(720 m višinske na mojem polarju). Vreme je bilo odlično, temperatura ravno pravšnja, ali je sijalo sonce ali ne pa se pravzaprav sploh ne spomnim.Organizacija na sami progi je bila porazna. Malo redarjev, avtomobili, v prvem krogu me je policaj celo poslal v narobno smer, vendar sem po 200 m obrnil.5 gelov, ena čokoladka, pol litra vode, pol litra isostarja.2.50, povprečni utrip 153.

Ostal je še tek in sicer 4x okrog jezera. Nisem imel še nobenih težav, tako da sem se prve dva km kar preveč zagnal(za moje sposobnosti,9.10).Takoj sem spustil tempo in si naredil nekakšne etape. Pol kroga voda, pol kroga Petra(gel,voda, zadnji krog že poljub). In tudi to je minilo. V cilju sem od veselja vrgel kapico v zrak, vendar sem jo čez 3 ure, ko smo šli na pasta party našel na istem mestu. Pobral sem jo in videl, da bo potrebno še ogromno, ogromno trenirati da jo bo kdo od gledalcev hotel.Tek 1:36:36, povprečni utrip 170.

ŠE MALO

Nato pa emocije, pa tuljenje, pa zmeda v glavi, pa jezero je bilo čudovito, še Ivo se mi je naenkrat zdel prekrasen. Nato pa bazni tabor, pivo, odlična debata in spanje.

Še enkrat hvala Gta, Romcu,vsem našim v baznem taboru,predvsem pa ženi, ki me je prenašala to leto(še posebej zadnje tedne) in me presenetila s samo pojavo in pomočjo na tekmi. Mi pa se mogoče slišimo naslednje leto po Celovcu, za kar pa bo potrebno soglasje moje najdražje.

Skupaj 5:18:43

Še ostali iz našega baznega tabora: Stabuc Roman 4:28:04;Železnikar Jani 4:38:06;Smrekar Mitja 4:58;Obstetar Matjaž 5:08:12;Venturini Peter 5:09:57;Vrhunc Matjaž 5:12:26;Jenko Aleš 5:31:06,; Švrljuga Ivo 5:33:27

Opravičujem se , če sem kakšnega pozabil, ali kakšnega dodal, saj si je bilo vsa imena težko zapolniti, predvsem pa za to obsežno nakladanje





Ni komentarjev:

Objavite komentar