nedelja, 6. april 2008

Julie Moss

Vsak šport potrebuje dogodek, stvar, ki se zareže gledalcem v spomin. Ironman je to dobil leta 1982. Točneje 6. februarja 1982 ( tega leta je bila tekma prvič in zadnjič dvakrat v letu ), ko je Julie Moss, 23-letna študentka padla nekaj metrov pred ciljem in se dobesedno priplazila skozi cilj. Televizija je vse posnela. Opazovali smo dramo Julie, njeno borbo priti skozi cilj, gledali Kathleen McCartney, ki ji je vzela zmago tik pred koncem. In trenutek, ki je gledalcem dal vedeti, da pri Ironmanu ne gre samo za priti prvi skozi cilj, ampak končati tekmo. Čeprav jo je Kathleen prehitela, čeprav ji je telo odpovedalo se ni dala. Hotela je priti skozi cilj. 25 let kasneje se je nekaj stvari spremenilo. Čeprav je Kona še vedno triatlonska Meka, pa imamo Ironmane še drugod po svetu: Malezija, Japonska, Južna Koreja, Avstralija...Leta 1982 je tekmovalo 326 ljudi. Za zmago na tej zgodovinski tekmi je Kathlen dobila medaljo okoli vratu, danes dobi zmagovalec 100000 $.

Predstava Moss-McCarthy je pripomogla k rasti triatlona. Moss in McCarthy bosta za vedno povezani. Toda leta 1982 se sploh nista poznali. Obedve sta bili študentki. Za Ironmana sta se navdušili na različna načina: Moss je gledala reportažo Ironmana iz leta 1981, Mc Carthy pa je bila na prejšnjem Ironmanu s svojim fantom Dennisom Hearstom. Moss je prišla samo nastopat, McCarthy pa je po dveh zmagah na polironmanih prišla zmagat.

Po kolesu je Moss imela prednost 18 minut, za današnje standarde večnost. 13 kilometrov pred ciljem je imela še 8 minut prednosti. Še vedno ogromno. 6 kilometrov pred ciljem se je razlika še zmanjšala in McCarthy je šla na vse ali nič. Vendar ko jo 800 metrov pred ciljem ni videla, je mislila da bo končala druga, da je tekma končana. Vendar pa se je spredaj odvijala drama. 400 metrov pred ciljem se je Moss zgrudila in ležala na cesti, nezmožna hoditi kaj šele teči, okoli tri minute. McCarthy je začutila, da se nekaj dogaja. Ponavadi je množica v cilju vpila, tega dne pa je bil čisto tiha. Govorili so ji, da jo še lahko ujame. Moss se je medtem pobrala, nadaljevala, vendar je 90 metrov pred ciljem spet padla, se pobrala, opotekala naprej, ter 15 metrov pred ciljno črto zopet padla. McCarthy ni imela pojma o borbi Mossove. Bila je tema, ljudi se je kar trlo. Ni videla Mossove na tleh, tako da se sploh ni zavedala kdaj jo je in da jo sploh je prehitela. Končala je s časom 11:09:40. 29 sekund kasneje je skozi cilj prilezla še Mossova. V naslednjih letih je bila McCarthy dvakrat četrta, Moss pa nikoli med deseterico (trikrat je odstopila).


1 komentar:

  1. Telo od Julie ni imelo niti atoma moči več, a je po mojem prihajala energijska pomoč iz višjih nivojev, ker je imela tako močno voljo in željo.

    OdgovoriIzbriši