četrtek, 18. december 2008

Endurox R4 in Vitargo

Z Medotam sva kupila dokaj nov izdelek, ki se uporablja po končanem treningu in naj bi služil k boljši regeneraciji. Že dolgo prebiram o tem, da je po treningu najvažnejših prvih pol ure, da vržeš nekaj v svoj organizem. Ker ponavadi ni časa ali pa se pozabi na to, se telo po nekaj mesecih malce upre, pride do pretreniranosti, preutrujenosti in posledično do poškodb. Nekateri, ki izdelka ne uporabljajo, so proti:

Tvoje vprašanje, če je zdravo, se mi zdi tako smešno, da moram malo ''pogobcati''. Le kako naj bo zadeva s takim futurističnim imenom zdrava. Kratkoročno že lahko izboljša tvoj rezultat, ampak dolgoročno ni nobena kemikalija zdrava. Tudi, če je v njej kakšna navidezna naravna spojina, kot je recimo polisaharid ( ogljikov hidrat ), je ta industrijsko rafiniran in zato brez vrednosti, saj z njim osiromašiš telo na račun trenutnega dosežka. Zato mislim, da boš moral pri sebi razčistiti, koliko ti pomeni, da je tisto kar poješ in popiješ, zdravo.

Nekateri, ki pa ga uporabljajo (Iztok Čop, Tadej Valjavec, Lojze Primožič, Jure Robič ) pa zagovarjajo njegovo konzumacijo. Endurox R4 izboljšuje mišično sposobnost ter maksimalno pospešuje regeneracijo.

Posebno primeren je za vse športnike, kjer prevladuje vzdržljivost (aerobnost) - tekače, kolesarje, plavalce, nogometaše, košarkaše, triatlonce in druge. Tako za profesionalne športnike kot za rekreativce!
Njegova patentirana formula vsebuje elektrolite, visoko glikemične ogljikove hidrate ter sirotkine (whey) beljakovine v razmerju 4:1 (optimalno regeneracijsko razmerje), arginin, antioksidanta in vitamina E ter C, glutamin in BCAA aminokisline.
Strokovnjaki so s pomočjo kliničnih raziskav, ugotovili, da Endurox R4, v primerjavi z neko drugo pijačo:

- poveča sposobnost do 55%
- zmanjša prisotnost prostih radikalov
- poveča stimulacijo inzulina za 70%
- enako učinkovita stopnja rehidracije
- poveča obnovo mišičnega glikogena za 220%
- pomanjša mišično utrujenost za 36%


Do sedaj sem poleg gelov in zadnje čase predvsem čokoladic Frutabela uporabljal še Vitargo.

Vitargo temelji na edinstveni in zaščiteni formuli ogljikovih hidratov Vitargo, ki so jo razvili za zadostitev želja in potrebe profesionalnih športnikov. Napitek je popoln dodatek ogljikovih hidratov in je učinkovit za polnjenje energijskih zalog pred tekmo, za dodajanje energije med vadbo in ne nazadnje za obnovo energijskega ravnovesja po končani aktivnosti. Vse te lastnosti napitka so potrdile klinične raziskave inštituta Karolinska v Stockholmu.

Maksimalna vzdržljivost s pomočjo polnjenja zalog ogljikovih hidratov

Splošno znano je, da pomanjkanje glikogena negativno vpliva na fizične vzdržljivosti. Preprosto je nemogoče držati tempo in intenzivnost vadbe na isti ravni celotno sezono. Pomebno vlogo pri športnih dosežkih igra tudi dobro uravotežena prehrana. Vendar je pri pogostih in napornih treningih z običajno prehrano težko zadostiti povečanim potrebam organizma po hitro dostopni energiji. Tu ima prednost Vitargo, ki omogoča dodajanje ogljikovih hidratov povsem neobremenjujoče.

Za primerjavo si lahko pogledamo energijske potrebe 70 kilogramov težke osebe, ki naj bi pred tekmo dnevno potrebovala 600 gramov prebavljenih ogljikovih hidratov. Takšna količina ustreza petim kilogramom krompirja ali 2,5 kilograma kuhanih testenin, kar je zelo težko zaužiti. Vitargo omogoča uživanje hrane v normalnih količinah, sočasno poskrbi tudi za maksimalno zalogo ogljikovih hidratov.

Optimalna vadba zaradi obnavljanja energijskih zalog

Zagotovitev pravega energijskega ravnovesja je pomembna tako za profesionalne športnike kot tudi za športne navdušence. Ko telo ne dobi dovolj energije, je lahko bolj dovzetno za razne okužbe in znake pretreniranosti. Najpomembnejše je, da se zaloge glikogena v jetrih in mišicah obnovi v eni uri po vadbi. Vitargo® Carboloader je odločilen dodatek v takšnih primerih, saj lahko v telo hitro vnesemo ustrezno količino ogljikovih hidratov.

Vzdržuje tempo skozi celotno vadbo

Vitargo je športni napitek, ki ponuja telesu veliko. Med vadbo telo potrebuje 1-1,5 grama ogljikovih hidratov na uro in na kilogram telesne teže, da vzdržuje stalno raven krvnega sladkorja. Tako ni prizadeta učinkovitost vadbe. Pitje ustreznega ogljikohidratnega napitka je najboljši način za vzdrževanje ustrezne količine glukoze med fizično aktivnostjo. En odmerek napitka Vitargo (75 gramov) je primeren približno za eno uro aktivnosti osebe, ki tehta približno 70 kilogramov.
Je pa popolnoma brez okusa, tako da dam sam v napitek še malo Isostarja ali pa kakšno šumečo tableto.

3 komentarji:

  1. ...Nekateri, ki pa ga uporabljajo (Iztok Čop, Tadej Valjavec, Lojze Primožič, Jure Robič ) pa zagovarjajo njegovo konzumacijo...

    Mal se umir, mene v tej druščini ni niti v drobnem tisku!

    Lp!

    Lojze

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši