četrtek, 25. december 2008

Suho ruševje

Danes je šel prvič z menoj Lojze in mislim, da smo izbrali kar lep dan za vzljubitev turnega smučanja. Priključil se nama je tudi Klep, Medo pa je na žalost doma dobil embargo. Gremo na Zelenico, potem bomo pa videli. Kar hitro smo na vrhu. Lojzeta mika Šentanski plaz. Ker pa ima Klep samo navadne gojzarje ( podobne tistim s katerimi je Blaž tekel na Ljubljanskem maratonu) se prvič kot vodja odprave ( Škarje ni bilo, Šparovec pa se bori z nekim čudnim virusom) odločim da gremo do Suhega ruševja. Ponavadi je pot skozi gozd obupna, tokrat pa je kar znosna. Hitro smo v krnici med Vrtačo, Zelenjakom in Palcem. Zopet pa sem brez srenačov, tako da spet dajem smučke dol, pa zopet gor in tako dalje. Klepa nekaj zvije v kolenu na nogi, tako da sama nadaljujeva proti vrhu Suhega ruševja. Kar hitro se pripraviva na smuko in v idealnih pogojih ( ne vem kako je lahko boljše) odsmučava nazaj. Vmes pobereva Klepa, ki je medtem odsmučal prvenstveno smer z Velikega Špirovca. Tudi skozi gozd gre lepo, spustimo se do smučišča, malce popeljemo s sidri in še nekaj uživaških minut do avta. Čeprav tukaj ni kaj dosti smučarije, pa je zato toliko lepše.

Opis: Suho ruševje je krnica, ki jo oklepajo Vrtača, Zelenjak, Palec in skalni roglji na Možeh. Sedelce, kjer običajno začnemo smučati, se imenuje Žleb (po strmem žlebu, ki se spušča na severno stran, dosegljiv, presmučljiv iz Bodentala).
Do Ljubelja, nato pa po smučiščih do Planinskega doma na Zelenici (1536m). Od doma se spustimo do smučišča (krožnički), pri tabli Vrtača, Stol pa zavijemo v gozd. Pod se dokaj položno vzpenja pod skalnimi roglji Na možeh. Kmalu zagledamo cilj. Po krnici gremo potem do vrha, na sedelce Žleb (1916m) med Zelenjakom in Palcem. Skupaj hoje 1:50 ure.

Nekaj

Krnica Suho ruševje, zadaj Šentanski plaz

Lojze in Daša

Osrednja grapa Vrtače

Vstop v Osrednjo grapo

Sedelce Žleb

Pogled v Avstrijo

Zelenjak

Palec

Okoliški vrhovi (Kateri?Nimam pojma)

Julijci (Kateri?Nimam pojma)

Stol

Miha po prvenstvenem spustu


3 komentarji:

  1. embargo????? kaj je že to?????;)))))))))))))))
    pozdravček

    OdgovoriIzbriši
  2. Slika okoliških vrhov je greben Košute, pred njo pa Košutica ali Ljubeljska Baba. Slika Julijskih Alp pa predstavlja Bohinjske gore, nekateri jim pravijo kar Rutarske gore, spredaj je najprej Mežaklja in nato Pokljuka.

    OdgovoriIzbriši