sreda, 26. november 2008

Matej Markovič - pogovor

Matej Markovič bi moral 16.11.2008 startati na 10 kratnemu Ironmanu v Monterreyu v Mehiki. To pomeni 38 kilometrov plavanja, 1800 kilometrov kolesarjenja, ter na koncu 422 kilometrov teka. Plava se v 50 metrskem notranjem bazenu, kolesari se po 1915 metrov dolgih krogih (938 jih je treba prevoziti), teče se 1886 metrov dolge kroge (223 jih je). Časovni limit je 14 dni. Zaradi napornega zbiranja sponzorskih sredstev in posledično nezmožnosti popolnega osredotočenja na samo tekmo, je Matej odpovedal udeležbo na 10 kratnem Ironmanu. Tam je tako nastopilo 19 tekmovalcev, med njimi tudi 2 ženski. Sedaj , ko to pišem, je zmagovalec Marcel Heinig že v cilju. Čas 206 ur 29 minut ali 8 dni 14 ur 29 minut. S 27-leti je tudi najmlajši, ki je kdajkoli končal 10 kratni Ironman. Do sedaj je končal 5 Ironmanov (najboljši čas 12 ur), 5 dvojnih Ironmanov (23 ur 30 minut) , 4 trojne Ironmane (37 ur 45 minut), Spartathlon (246 kilometrov dolga tekaška prireditev v 35 urah, 30 minutah) in mnogo drugih preizkušenj. In ker smo se zadnje čase kar nekajkrat pogovarjali o Mateju, kako trenira, koliko, in še mnogo drugih stvari, sem se odločil povprašati ga. In tu so odgovori.


LUKAZOJA: Kako si sploh prišel do triatlona in kdaj?
MATEJ: Začelo se je septembra 2006, ko sem odšel na dopust (po 75 kilometrskemu teku po Logarski dolini). Vmes sem se ustavil pri kolegu, ki mi je dal za krajšanje časa revijo 220Triathlon, v njej pa sem prebral reportažo o decatriathlonu in se v istem trenutku odločil, da se je bom enkrat udeležil tudi sam. Takoj po vrnitvi z morja sem kontaktiral Mirota Kregarja, ki me je povezal z Igorjem Kogojem in prvi koraki so bili narejeni.


LUKAZOJA: Ali je bil že začetni cilj desetorni Ironman, ali je želja po tem prišla pozneje?
MATEJ: Že od vsega začetka je bil to moj največji cilj, ki pa je sedaj malo ob strani, saj sem spoznal veliko novih in zanimivih tekem (serija za svetovni pokal, Spartathlon).


LUKAZOJA: Kaj več o dvojnih Ironmanih, ki si jih naredil?
MATEJ: Čez teden ali dva bo nared moja spletna stran, kjer si boste lahko prebrali poročila iz teh tekem. Drugače sem se leta 2007 kot prve triatlonske tekme v življenju udeležil dvojnega Ironmana v Avstriji in ga končal kot četrti. Po manjših težavah sem se letos udeležil dveh v enem mesecu (obe tekmi SP) in na prvem (Madžarska) prišel do drugega mesta (9 minut za prvim, najmanjša razlika do sedaj), na drugem (Amerika) pa zmagal z rekordom proge.


LUKAZOJA: Kako potekajo treningi, primer kakšnega težjega?
MATEJ: Treningi potekajo konstantno v razponu od 18 do 30 ur. Primer težjega treninga v lanskem letu sta npr. 5 ur teka (cca 60 km) in 220 km s kolesom s povprečjem 33,5 km/h. Jih je pa takih še kar nekaj, vendar ne prepogosto zaradi poškodb.


LUKAZOJA: Prehrana?
MATEJ: Hrana je raznovrstna, ter bazira na nekaterih pomembnih dodatkih (glutamin, vitamini, L-carnitin, Arnica montana - alternativna zdravila.


LUKAZOJA: Kako se lahko sploh trenira več, kot recimo za enojnega? Količine namreč ne moreš 10 krat povečati?
MATEJ: Ni veliko več treninga kot pri zelo resnem treningu za enojnega. Je povečana količina in zmanjšana intenzivnost, drugače je pa pri taki stvari itak 70% v glavi.

LUKAZOJA: Oprema, ki jo imaš na treningih, tekmah?
MATEJ: Oprema je takšna kot pri ostalih, z razliko, da sam vozim cestno kolo z aerobari, medtem ko veliko mojih sotekmovalcev vozi traitlonska kolesa. Kolo je znamke Pinarrelo in je last Slovenske vojske. Že dolga leta tečem v Nike Skylon, vendar sedaj razmišljam o prestopu, saj niso pripravljeni v nobeno sodelovanje (niti popust).


LUKAZOJA: Koliko je odrekanja? Ti sploh ostane kaj časa za družino, zate,..?
MATEJ: Časa zmeraj ostane za družino. Imam namreč srečo, da mi v službi omogočijo kar precej treninga, tako da mi doma ostane kar nekaj časa. Plavam pozno zvečer ali zgodaj zjutraj (6:00). Prilagajamo se tako, da sam npr. tečem v Tržič (od tam prihaja moja žena), medtem ko se moji odpeljejo z avtom. Je pa zmeraj pomanjkanje časa za branje, kakšen obisk prijateljev, drugih športnih konjičkov v katerih bi tudi užival. Ni bilo pa posebnega odrekanja za deco, le normalen trening kot ponavadi.


LUKAZOJA: Kakšen je bil tvoj cilj na desetornem Ironmanu?
MATEJ: Cilj je bila zmaga in postavitev svetovnega rekorda, ki znaša točno 8 dni. Zmagal je Nemec Marcel Heinig, izredno super dečko, ki pa sem ga letos obakrat premagal (enkrat za dve uri, drugič za uro dvajset).

LUKAZOJA: Koliko hrane, pijače, počitka si imel v mislih za to tekmo?
MATEJ: Hrana in pijača se ne moreta meriti, saj gre vse po občutku. Vse je bilo tam, tako da ni bilo potrebno skrbeti še za to. Počitek je glede na počutje, a planirali smo zgolj tri ure spanca v prvih štirih dneh - takrat bi končali s kolesom, potem pa kombinacijo 3:1 - tri ure teka,ura počitka.

Mateju se zahvaljujem za odgovore in sploh za sodelovanje. Upam, da te drugo leto vidimo tam, kjer si najbolj želiš.

Ni komentarjev:

Objavite komentar